Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

Facebookgebruikers in ontwikkelingslanden krijgen gratis internet

Facebook komt met Free Basics: een set basiswebsites, waaronder Facebook zelf, die in ontwikkelingslanden gratis bezocht kunnen worden door hen die geen internet kunnen betalen. Door toegang te verschaffen tot het internet hoopt Facebook de levens van deze mensen te verbeteren. Zowel gsm-operatoren als platforms (websites, apps) kunnen zich bij dit initiatief aansluiten.

Volgens Facebook zit er ook een groot commercieel voordeel aan Free Basics. Door vroeg in te spelen op groeiende mobiele markten raken miljoenen nieuwe internetgebruikers in Azië, Afrika en Zuid Amerika bekend met de deelnemende websites. Dit is ook waar de kritische geluiden beginnen; heeft Facebook niet ook de internet- en persoonsgegevens van deze miljoenen gebruikers op het oog?

Free Basics heeft in India tot veel maatschappelijke onrust geleid en is in dit land nog niet goedgekeurd, hoewel Facebook zelf beweert dat 86% van de Indiërs achter het concept staat. Eind vorig jaar al heeft Egypte de dienst verboden. Volgens tegenstanders werkt het initiatief netneutraliteit tegen omdat Facebook de macht voorbehoudt te bepalen welke diensten basisdiensten zijn, het de kosten van content bepaalt en het toegang heeft tot persoonlijke content van heel veel mensen.

Zelf zegt Facebook dat het programma inmiddels open staat voor alle platforms die aan de technische vereisten voldoen. Ook zegt Facebook dat het alleen informatie opslaat die nodig is om te bepalen welk verkeer gratis geleverd moet worden. Daarnaast zou Free Basics een vrij verkeer van data juist bevorderen en worden operatoren niet betaald voor deze data.

Facebook mag in Frankrijk aangeklaagd worden

Fine Brothers vragen registratie van merk REACT aan voor YouTube video's