Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

Kort: Instagram registreert het woord 'gram' als merk

Instagram heeft een merkaanvraag ingediend voor het woord 'gram'. De aanvraag is voor het gehele EU-gebied en ziet op computersoftware, specifiek voor social media. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, zal het voor anderen niet meer mogelijk zijn om het woord 'gram' te gebruiken voor software.

Duitse privacy-autoriteit verbiedt WhatsApp gegevens te delen

De Hamburgse privacy-autoriteit wil dat WhatsApp onmiddellijk stopt met het delen van gegevens van Duitse gebruikers met Facebook. Ook zouden de gegevens die Facebook nu al in handen heeft moeten worden gewist. Gebruikers zouden zelf moeten kunnen beslissen of hun gegevens worden gedeeld, en had Facebook eerst toestemming moeten vragen. Facebook zegt zich aan Europese wetgeving te houden, maar staat open voor overleg. Later liet Facebook weten toch in beroep te zullen gaan tegen de maatregel.

Yahoo doorzoekt e-mails voor Amerikaanse geheime dienst

Yahoo heeft afgelopen jaar software gebouwd waarmee inkomende e-mails van klanten kunnen worden doorzocht voor bepaalde informatie die door de Amerikaanse geheime dienst wordt aangeleverd. Het scannen van miljoenen Yahoo Mail accounts deed Yahoo op verzoek van de overheid, zo zeggen onder andere drie voormalig medewerkers. Dit zou beteken dat een bedrijf voor het eerst heeft ingestemd met het scannen van alle inkomende berichten, in tegenstelling tot het controleren van een aantal accounts of alleen opgeslagen e-mails. Experts zijn bang dat ook andere bedrijven zullen volgen.

Facebook moet gegevens van chanterende gebruiker afgeven

Facebook moet de contactgegevens van een gebruiker doorgeven die zich schuldig maakte aan chantage. Een vrouw was via Facebook in contact gekomen met iemand die achteraf gebruik bleek te maken van een nepprofiel, waar ze intieme beelden mee had gedeeld. Toen zij deze persoon confronteerde met haar vermoedens dat het om een nepprofiel ging, werd gedreigd met het online verspreiden van de intieme beelden. Omdat de gebruiker onrechtmatig handelde, handelt ook Facebook onrechtmatig door de gegevens van de gebruiker niet kenbaar te maken.

ACM legt boete op aan webwinkel voor het schenden van consumentenrecht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een boete van €500.000 opgelegd aan webwinkeleigenaar T.O.M. bv voor het overtreden van de regels voor terugbetaling bij annulering van bestellingen. Consumenten die hun bestellingen annuleerden kregen hun geld alleen terug als ze daar op aandrongen, wat in strijd is met het recht van consumenten om binnen 14 dagen na de dag van ontvangst de aankoop zonder opgave van reden te annuleren. De webwinkel moet dan het aankoopbedrag en de eventueel betaalde verzendkosten binnen 14 dagen terugbetalen. T.O.M. bv overtrad deze regels bewust. Eerder al gaf de ACM aan te zullen gaan optreden tegen webwinkels die zich niet aan de regels houden.

Facebook Messenger komt met opt-in versleuteling

Het is nu mogelijk om berichten die via Facebook Messenger worden verzonden te versleutelen. Je moet deze functie wel zelf inschakelen. Iedereen die de app heeft geupdate kan dit doen door rechtsboven in het scherm op het "nieuw bericht" symbool te drukken, waarna je rechtsboven de optie "Geheim" kan inschakelen. Wie een bericht verzendt kan er voor kiezen het bericht alleen voor een bepaalde tijd leesbaar te maken, variërend van vijf seconden tot 24 uur. Je moet de versleuteling per gesprek inschakelen, een automatische optie is er (nog) niet.

Kort: gemeente Amsterdam wil gegevens van illegale Airbnb-verhuurders

Winkels zijn niet aansprakelijk voor illegaal downloaden door klanten