Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

Kort: gemeente Amsterdam wil gegevens van illegale Airbnb-verhuurders

De gemeente Amsterdam wil dat Airbnb meer gegevens gaat overdragen van verhuurders die zich niet aan de regels houden. De gemeente en Airbnb staan op het punt een nieuwe overeenkomst te sluiten en er wordt druk onderhandeld over manieren om de verhuur te reguleren. Op dit moment is het zo dat kopers of particuliere huurders maximaal 60 dagen per jaar aan niet meer dan vier gasten per nacht mogen verhuren. Airbnb treedt alleen op wanneer overtreding van de regels door de gemeente wordt gemeld. Amsterdam ziet liever dat Airbnb deze verhuurders automatisch verwijdert en hun gegevens doorspeelt naar de gemeente. Door privacy-experts wordt dit nieuwe voorstel kritisch ontvangen.

Ook Utrecht pakt Airbnb aan

De gemeente Utrecht wil dat woningen volgend jaar nog maar zestig tot negentig dagen per jaar via Airbnb verhuurd mogen worden. Ook zal er toeristenbelasting betaald moeten worden. Dit moet de problematiek rondom Airbnb en illegale woningverhuur tegengaan. De plannen komen van wethouder Jeroen Kreijkamp (D66), die 'Amsterdamse toestanden' wil voorkomen.

Voormijnkleinkind.nl schendt privacy van kleinkinderen

De website voormijnkleinkind.nl is door de Autoriteit Persoonsgegevens op de vingers getikt voor het op internet publiceren van gegevens van kinderen met wie grootouders contact zoeken. Doordat de website daarmee de privacy van de kinderen en hun ouders schendt, wordt in strijd gehandeld met de Wet bescherming persoonsgegevens. Gaat de website hiermee door, dan zal de AP maatregelen nemen. Op de website konden grootouders een pagina voor een kleinkind aanmaken en daarop berichten plaatsen. Deze berichten waren zichtbaar voor iedereen die op de voor- en achternaam van het kind zocht. Inmiddels is het zo dat deze berichten alleen worden getoond na het intypen van een wachtwoord en nadat toestemming van de grootouders is verkregen, maar ook dit zou de privacy van betrokkenen onvoldoende waarborgen.

Positieve prijsdiscriminatie in strijd met netneutraliteit

De Eerste Kamer heeft afgelopen dinsdag ingestemd met het verbod op positieve prijsdiscriminatie. Dit betekent dat providers geen extra diensten mogen aanbieden die gratis of voordelig worden geleverd. Dit was al verboden, maar nu zal dat onder de Europese netneutraliteitsverordening niet veranderen. Zo kan je bij T-Mobile voor een Deezer muziekbundel kiezen, waarmee je muziek kan streamen zonder gebruik te maken van je MB's. De Autoriteit Consument & Markt maakte al bekend deze bundels van T-Mobile te zullen onderzoeken op netneutraliteit.

Kort: dynamische IP-adressen zijn persoonsgegevens

Kort: Instagram registreert het woord 'gram' als merk