Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

Kort: Google linkt surfgedrag met persoonsgegevens

Ooit beloofde Google dat privacy voorop zou staan bij het uitproberen van nieuwe manieren van adverteren. Lang hield de zoekmachine surfgedrag dan ook gescheiden van namen en andere persoonsgegevens dat het in handen had gekregen via Gmail en andere accounts, maar afgelopen zomer is dat veranderd. Nu kan surfgedrag gecombineerd worden met gegevens die Google via verschillende accounts in handen heeft gekregen, zodat het gehele databestanden van gebruikers kan samenstellen. Nieuwe gebruikers zijn direct aan deze verandering gebonden, bestaande gebruikers kunnen gebruik maken van een opt-in.

uropese privacy-adviseur spreekt WhatsApp aan op het delen van gegevens

De Artikel 29-werkgroep, het onafhankelijke advies -en overlegorgaan van Europese privacytoezichthouders, schreef in een brief aan WhatsApp dat het bedrijf moet stoppen met het delen van persoonsgegevens van gebruikers met Facebook. Het delen van deze gegevens stond niet in de oorspronkelijke gebruiksvoorwaarden en is mogelijk in strijd met Europees privacyrecht. De Werkgroep wil dat WhatsApp alle beschikbare relevante informatie zo snel mogelijk overdraagt zodat het correcte conclusies kan trekken.

 

ACM beboet webwinkels zie zich niet aan consumentenrecht houden

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vijf webwinkels in de modebranche beboet omdat zij op hun website consumenten onvoldoende informeerden over de regels die gelden bij het annuleren van hun aankoop. Zo wisten consumenten bijvoorbeeld niet dat zij recht hadden op tijdige terugbetaling van het volledige aankoopbedrag, inclusief bezorgkosten. Het gaat om de webwinkels van Bever, Coolcat, Kiesdejuistesportbh, Hipvoordeheb en Shoebaloo.

Klacht ingediend tegen Privacy Shield

De Ierse privacy-organisatie Digital Rights Ireland heeft een klacht ingediend tegen de Privacy Shield. De klacht is ingediend bij het Gerecht, één van de rechtsprekende instanties van het Hof van Justitie van de Europese Unie. De overeenkomst tussen de EU en de VS zou te weinig bescherming bieden aan de rechten van EU-burgers. Het zou nog een jaar kunnen duren voordat het Gerecht uitspraak doet en de mogelijkheid bestaat dat Digital Rights Ireland niet-ontvankelijk wordt verklaard.

Kort: Google moet recht om vergeten te worden ruimer toepassen

Werkgever kan aansprakelijk zijn voor auteursrechtinbreuk door werknemer