Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

Kort: Spotify aangeklaagd voor foto Notorious B.I.G.

De Nederlandse fotografe Dana Lixenberg heeft Spotify voor de Californische rechter gedaagd voor het vertonen van een foto van Christopher Wallace, beter bekend als The Notorious B.I.G., op de Spotify pagina van de artiest. Lixenberg maakte de foto een jaar voor de dood van Wallace. Volgens de aanklacht houdt Spotify zich nu niet meer alleen bezig met het oplichten van muzikanten, maar ook fotografen. De foto is aan Spotify verschaft door All Media Network, een medegedaagde in de procedure. Lixenberg vordert afdracht van winst, schadevergoeding en vergoeding van advocatenkosten en overige kosten. Inmiddels heeft Spotify de foto vervangen.

Axl Rose wil onflatteuze foto's onvindbaar maken

Axl Rose heeft Google verzocht foto's van hem van de zoekmachine te verwijderen. Het gaat om foto's die zijn gemaakt tijdens een concert in 2010 en die subject zijn geworden van vele spottende memes over zijn gewicht. Volgens Rose zijn de beelden, die zijn geschoten door de Canadese fotograaf Boris Minkevich en zijn gepubliceerd in de Winnipeg Free Press, zijn eigendom. Er zou door alle fotografen die bij het concert aanwezig waren een formulier ondertekend zijn waarmee zij hun auteursrechten hebben overgedragen. Het is alleen de vraag of het verwijderen van de beelden niet in strijd is met fair use, bijvoorbeeld in het kader van satire.

Mag justitie de locatiegegevens van mobiele telefoons verzamelen?

Wanneer moet een website of internetprovider jouw persoonsgegevens afgeven?