Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

Kort: Google beëindigt privacyovertredingen

Google heeft al haar privacyovertredingen beëindigd door ondubbelzinnig toestemming te vragen van al zijn gebruikers voor het gebruik van hun persoonsgegevens. Daarmee heeft Google gehoor gegeven aan de eerder door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geëiste maatregelen. Een groot deel van de overtredingen was al in 2015 beëindigd nadat de AP Google een last onder dwangsom had opgelegd wegens zijn privacybeleid. Sindsdien maakt Google duidelijk dat YouTube een dienst van Google is en wordt nieuwe gebruikers die een Google-account aanmaken toestemming gevraagd voor het combineren van hun persoonsgegevens. Bij het combineren van gegevens worden gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata en e-mails met elkaar gecombineerd om gepersonaliseerde advertenties te kunnen tonen. Nu vraagt Google ook voor alle overige gebruikers van zijn diensten om ondubbelzinnige toestemming.

Autoriteit Persoonsgegevens wijst op regels voor wifi-tracking

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft winkels en gemeenten gewezen op de regels die gelden voor wifi-tracking. Bij wifi-tracking worden locatiegegevens samen met het unieke nummer van een mobiel apparaat opgeslagen en verwerkt. Winkels doen dit om bedrijfseconomische informatie te genereren over het winkelgedrag van consumenten. Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens mogen deze gegevens alleen worden verwerkt wanneer daar een wettelijke grondslag voor is, bijvoorbeeld wanneer mensen hier zelf toestemming voor hebben gegeven of de verwerking noodzakelijk is om diensten te kunnen verlenen. Daarnaast gelden voor wifi-tracking beperkingen in plaats en tijd en moeten mensen helder worden geïnformeerd over welke gegevens worden verzameld en waarvoor dat gebeurt. Ook mogen winkels de gegevens maar voor maximaal 24 uur bewaren. Wanneer wifi-tracking niet in een winkel, maar daarbuiten plaatsvindt, moeten de gegevens direct worden geanonimiseerd.

Filmproducent doet aangifte tegen providers

Filmproducent Klaas de Jong heeft aangifte gedaan tegen Ziggo, Telfort, KPN en Vodafoon. Volgens de Jong zijn de providers strafrechtelijk vervolgbaar voor het doorgeven van Nederlandse films via illegale downloadsites, waardoor de financiers van films financiële schade lijden. De vier providers hebben nog niet gereageerd. Eerder al stelde hij samen met andere producenten en distributeurs de Nederlandse staat aansprakelijk voor de schade die de filmsector lijdt door online piraterij, waarna minister van Justitie Ard van der Steur de opdracht kreeg dit uit te zoeken.

Waarom artiesten niet blij zijn met de Amerikaanse auteurswet, maar YouTube wel

Mag justitie de locatiegegevens van mobiele telefoons verzamelen?