Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

Kort: Roamingkosten volgend jaar binnen de EU afgeschaft

Over een jaar zullen roamingkosten binnen de EU worden afgeschaft. De Europese Commissie verwacht in juni 2017 door middel van de roamingverordening een einde te hebben gemaakt aan veel te hoge bel-, sms- en internetkosten in het buitenland. Vorige week heeft de Commissie de maximum roamingkosten vastgesteld op €0,04 per belminuut, €0,01 per SMS en €0,0085 per MB. Ook de realisatie van grensoverschrijdende portabiliteit van content en de afschaffing van geoblocking staan voor volgend jaar op de planning. Wel mogen providers fair use regels opstellen om misbruik of overmatig gebruik van roamingdiensten te voorkomen. Op dit moment geldt al een maximum "Eurotarief" voor roaming.

Kamervragen over wifi-tracking

Vorige week nog informeerde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) winkels en gemeenten over wifi-tracking. Nu zijn er door Verhoeven (D66) Kamervragen gesteld aan de ministers Koenders (BZ) en Kamp (EZ) over het bericht van de AP dat gemeenten en winkels zich niet houden aan de regels voor wifi-tracking. Verhoeven wil dat meer aandacht wordt besteed aan naleving van privacyregels in de openbare ruimte, waar mensen zich onbespied moeten kunnen bewegen. Gemeenten zouden zich per direct aan de regels moeten houden en winkels moeten nadrukkelijker worden gewezen op hun verantwoordelijkheid om de privacyregels na te leven.

Nieuwe afspraken over Privacy Shield

De Europese Commissie komt in juli met een nieuwe conceptversie van haar afspraken met de VS voor de uitwisseling van gegevens. Europees commissaris voor Justitie Vera Jourova maakte aan EUobserver bekend dat overeenstemming is bereikt over de meest omstreden kwesties. Deze kwesties hadden te maken met de toegang tot gegevens door de Amerikaanse veiligheidsdiensten, het grootschalig verzamelen van persoonsgegevens en onafhankelijk toezicht. Deze nieuwe afspraken tussen Europa en de VS, ook wel bekend onder de naam EU-US Privacy Shield, zullen Safe Harbour vervangen. Lees hier meer over Safe Harbour.

Helft van ziekenhuizen houdt zich niet aan cookiewetgeving

Uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens blijkt dat de helft van de Nederlandse ziekenhuizen zonder toestemming cookies plaatst bij bezoekers van hun websites. Dit is in strijd met privacywetgeving. Door middel van tracking cookies kan informatie van deze bezoekers worden doorgegeven aan derde partijen. Dit kan tot gevolg hebben dat iemand die de webpagina van de afdeling cardiologie bezoekt, benaderd wordt als mogelijke hartpatiënt. Na zes weken zullen de websites van de 39 ziekenhuizen die zich niet aan de regels hebben gehouden opnieuw worden gecontroleerd. Als er dan overtredingen worden geconstateerd, zullen handhavende maatregelen worden genomen.

Oprichter The Pirate Bay veroordeeld tot betalen van €350.000 ...

Peter Sunde, medeoprichter van The Pirate Bay, is door de Finse rechter veroordeeld tot betaling van €350.000 voor het via de site delen van werken van zestig Finse artiesten. Dit bedrag moet onder andere worden betaald aan de platenmaatschappijen EMI, Sony Music, Universal Music en Warner Music. Hoewel hij zelf niet de bestanden heeft gedeeld, heeft hij auteursrechtinbreuk wel mogelijk gemaakt. Ook werd hem een dwangsom opgelegd die zal worden verbeurd wanneer de werken niet van de website worden gehaald. Sunde verliet The Pirate Bay in 2009, maar zou niet hebben geweten dat de zaak in 2011 tegen hem was aangespannen.

... en besluit vervolgens muzieklabels aan te klagen

Een paar dagen later werd bekend dat Sunde van plan is grote muzieklabels aan te klagen wegens laster. De uitspraak van de Finse rechter zou zijn goede naam schenden, zo liet Sunde weten aan TorrentFreak. Volgens Sunde is hij in Finland een publiek persoon en wordt hij nu als crimineel neergezet terwijl hij niet betrokken zou zijn bij de activiteiten waarvoor hij wordt aangeklaagd. Sunde eist schadevergoeding van de muzieklabels en hoopt zo een einde te maken aan toekomstige beschuldigingen. Hij is zelfverzekerd en vindt het evident dat hij de zaak zal winnen.

Ook Europees auteursrecht nadelig voor muziekindustrie

Gisteren nog schreef ik dat online content platforms door artiesten flink onder druk worden gezet omdat het Amerikaanse auteursrecht oneerlijk zou zijn, nu blijkt deze kwestie ook in Europa te spelen. In een open brief aan Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vragen 85 leden van het Europees Parlement hoe het nou zit met de beperkte aansprakelijkheid van websites zoals YouTube. Zij vragen de Europese Commissie om een herziening van de e-commercerichtlijn zodat duidelijkheid kan worden geschept en oplossingen worden gevonden die ook voordelig zijn voor artiesten.

Usenet providers moeten gegevens van gebruikers aan BREIN verstrekken

De voorzieningenrechter heeft Usenet providers Eweka en Usenetter veroordeeld tot het verstrekken van de persoonsgegevens van uploaders van een groot aantal inbreukmakende e-books en tijdschriften aan Stichting BREIN. Usenet is een wereldwijd, gedecentraliseerd netwerk waarmee bestanden kunnen worden uitgewisseld. BREIN had tevergeefs sommatiebrieven verstuurd naar de e-mailadressen die vermeld stonden bij de accounts die de content verspreiden. Ook Eweka en Usenetter wilden geen informatie verstrekken. BREIN heeft volgens de rechter voldoende aannemelijk gemaakt belang te hebben bij het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over de betrokken personen.

Blijven foto's die ik op social media plaats van mij?

Waarom artiesten niet blij zijn met de Amerikaanse auteurswet, maar YouTube wel