Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

Kort: YouTubers aangeklaagd voor het maken van reclame voor eigen goksite

Twee eigenaren van goksite CS:GO Lotto zijn voor de Amerikaanse rechter gedaagd voor het actief reclame maken voor hun website als een goksite, onder andere naar minderjarigen. Op de website kan door mensen vanaf 13 jaar gegokt worden op de first person shooter Counter Strike: Global Offensive. De twee eigenaren maakten reclame op hun YouTube-kanalen, maar vermeldden daarbij niet dat zij een belang hebben in de goksite. Ze lieten zien hoe makkelijk het zou zijn om voor duizenden euro's aan skins voor Counter Strike: Global Offensive te winnen, maar ze verzwegen dat zij als beheerders van de goksite de winkans konden beïnvloeden. De Federal Trade Commission vereist dat digitale advertenties gepaard gaan met een duidelijke vermelding dat het om reclame gaat, wat betekent dat bij reclame voor goksites aangegeven moet worden dat de weergegeven resultaten niet typisch zijn.

Tweede kamer stemt in met legalisering goksites

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de legalisering van online gokken. De Wet op de kansspelen, die stamt uit 1964 en er vooral op gericht is spelers te beschermen tegen gokverslaving, is door technologische vernieuwingen achterhaald. De Tweede Kamer stemde tegen de omstreden bevoegdheid van de Kansspelautoriteit om providers een filter op te leggen waarmee de toegang tot illegale goksites kan worden geblokkeerd. De wet gaat in nadat het door de Eerste Kamer is goedgekeurd, en de kansspelbelasting zal 29% bedragen.

Instagram moet persoonsgegevens achter anoniem account vrijgeven

Instagram moet de NAW-gegevens van een accounthouder vrijgeven. De moeder van een minderjarig meisje had Instagram voor de rechter gedaagd. In september 2015 is door een onbekende een anoniem account aangemaakt waarop erotische foto's en video's werden geplaatst met daaronder de naam van het minderjarige meisje, suggererend dat zij de persoon op de beelden is. Instagram had het account al verwijderd, maar weigerde de gegevens van de persoon achter het account aan de moeder te geven. Instagram meende als neutrale tussenpersoon alleen gegevens te willen verstrekken wanneer de rechter de belangen van alle partijen heeft afgewogen, en kunnen zij dat niet zelf doen. De rechter oordeelde in dit kort geding dat het belang van de minderjarige het zwaarst weegt. Wil je weten wanneer een website jouw persoonsgegevens moet afgeven? Lees dan mijn eerdere artikel.

 

 

De EU-US Privacy Shield is er nu dan toch echt

Waarom Facebooks cookiebeleid zo omstreden is