Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

Kort: Facebook mag doorgaan met ongevraagd plaatsen van cookies

Het Brusselse hof van beroep heeft de vordering van de Belgische Privacycommissie tegen Facebook afgewezen omdat de rechter zich onbevoegd heeft verklaard. Het hof heeft geen rechtsmacht tegenover Facebook Ierland en de vordering tegenover Facebook België is niet dringend genoeg. De voorzieningenrechter had in november Facebook verboden zonder toestemming datr-cookies te plaatsen bij bezoekers die geen lid zijn van de netwerksite, en tegen deze beslissing was Facebook in hoger beroep gegaan. Met datr-cookies kan het surfgedrag van bezoekers worden gevolgd, wat inbreuk pleegt op de privacy van niet-gebruikers. Zelf meent Facebook dat het plaatsen van cookies essentieel is voor zijn beveiligingssysteem en zal hiermee dan ook doorgaan. De Privacycommissie overweegt tegen de uitspraak in cassatie te gaan. Er loopt ook een bodemprocedure waarin in 2017 uitspraak wordt gedaan.

Gebruikt Facebook locatiegegevens om nieuwe vrienden voor te stellen?

Vorige week meldde Facebook aan Fusion dat zij de locatiegegevens van gebruikers gebruiken om nieuwe vrienden voor te stellen. Gekeken wordt naar mensen waarmee je een GPS locatie hebt gedeeld. Wanneer je met iemand die je niet kent op hetzelfde moment op dezelfde plek bent geweest, kan deze persoon opduiken onder "mensen die je misschien kent". Locatiegegevens alleen zullen niet leiden tot een voorstel, beide mensen moeten ook iets anders gemeen hebben zoals overlappende netwerken. Al snel leek Facebook spijt te hebben van deze uitspraak (zou dit iets te maken hebben met alle commotie die ontstond?) en beweerde geen locatiegegevens te gebruiken voor het voorstellen van vrienden. Het gebruiken van locatiegegevens zou eind vorig jaar tijdelijk zijn gebeurd in het kader van een test. Wat we wel weten is dat Facebook locatiegegevens gebruikt om te weten welke winkels wij binnengaan en om regio-specifieke advertenties te tonen. Voor de zekerheid kan je instellen dat Facebook niet bij jouw locatiegegevens kan.

Netflix aangeklaagd voor verhogen van maandelijks tarief

Een gebruiker van Netflix heeft de videostreamingdienst voor de Amerikaanse rechter gedaagd voor het verhogen van de abonnementskosten, terwijl hem een prijs van $7,99 per maand voor de rest van zijn leven beloofd zou zijn. Op een gegeven moment ontving hij een email waarin hem werd verteld dat zijn "speciale tarief" zou eindigen en dat de nieuwe prijs voor iedereen $9,99 per maand zou gaan bedragen. Volgens de aanklacht zou Netflix gedurende een periode abonnementen hebben aangeboden met de belofte dat de maandelijkse kosten niet zouden stijgen zolang de persoon doorlopend abonnee bleef, en door de maandelijkse kosten toch te verhogen zou Netflix contractbreuk hebben gepleegd. Door middel van een collectieve vordering wil hij opkomen voor iedereen die voor een lager bedrag een abonnement bij Netflix heeft afgesloten; dit zouden minstens 22 miljoen mensen zijn.

Artiesten: Europese wetgeving slecht voor muziekindustrie

Vorige week schreef ik dat artiesten massaal in actie zijn gekomen tegen de Amerikaanse auteurswet, nu willen zij dat ook de Europese Commissie zich bemoeit met de oneerlijke positie van online streamingdiensten zoals YouTube. In een brief aan Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vragen zij om herziening van Europese auteurswetgeving. Op dit moment is het zo dat streamingplatforms waarop iedereen content kan uploaden zich kunnen verschuilen achter een bepaling waarin staat dat deze websites niet aansprakelijk zijn voor inbreuken op het auteursrecht van artiesten wanneer inbreukmakende content meteen wordt verwijderd nadat daar om is gevraagd. Hierdoor ontstaat een "value gap": muziekconsumptie is nog nooit zo hoog geweest, maar doordat streamingplatforms misbruik maken van hun vrijstelling van aansprakelijkheid zien artiesten hier weinig van terug.

Waarom Facebooks cookiebeleid zo omstreden is

Blijven foto's die ik op social media plaats van mij?