Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

Kort: oprichter van torrentsite isoHunt betaalt 66 miljoen dollar aan muziekindustrie

De oprichter van torrentsite isoHunt, Gary Fung, heeft voor 66 miljoen dollar geschikt met de Canadese muziekindustrie. Het geschil tussen Fung en Music Canada begon 10 jaar geleden, toen de Canadese muziekindustrie besloot prominente torrentsites aan te pakken. Onderdeel van de schikking is een verbod om ooit nog een file-sharing website te beginnen. isoHunt bestaat sinds 2013 niet meer, maar het duurde ruim twee jaar om de hele procedure af te ronden. Eerder al schikte Fung voor 110 miljoen dollar met Motion Picture Association of America.

Nederlandse politie gaat samen met Europol de strijd aan tegen ransomware

De Nederlandse politie gaat samen met Europol, Intel Security en Kaspersky Lab de strijd aan tegen ransomware. Het initiatief heet No More Ransom en moet zorgen voor meer samenwerking tussen justitie en de private sector. Ransomware is software die door hackers wordt gebruikt om losgeld af te dwingen, onder dreiging van het vernietigen van alle documenten die op de computer staan. Op nomoreransom.org worden mensen geïnformeerd over de gevaren van ransomware en worden slachtoffers geholpen met het terugkrijgen van hun gegevens zonder losgeld te moeten betalen.

Artikel 29-werkgroep uit kritiek op Privacy Shield

De Artikel 29-werkgroep, het onafhankelijke advies- en overlegorgaan van Europese privacytoezichthouders, is kritisch ten aanzien van de EU-US Privacy Shield. De werkgroep is vooral bezorgd over de commerciële aspecten van de overeenkomst en de mogelijkheid van de Amerikaanse overheid om toegang te verkrijgen tot gegevens uit de EU. Er zouden geen specifieke regels zijn voor geautomatiseerde besluitvorming en het recht om in bezwaar te komen. Ook is niet duidelijk hoe de nieuwe regels van toepassing zijn op processors. Met betrekking tot de toegang tot gegevens door de overheid had de werkgroep strengere waarborgen voor de onafhankelijkheid en bevoegdheden van de ombudsman verwacht. Bovendien wordt onvoldoende gewaarborgd dat de overheid niet massaal persoonsgegevens zal verzamelen. De werkgroep zal deze aspecten verder aankaarten op de eerste jaarlijkse gezamenlijke evaluatie.

Startup Watermelon failliet na dreiging rechtszaak

De Nederlandse startup Watermelon is failliet nadat Facebook dreigde met een rechtszaak. Het Utrechtse bedrijf maakte gebruik van WhatsApp, maar moederbedrijf Facebook was daar niet blij mee. Het idee was dat bedrijven via de app in contact konden komen met (potentiele) klanten, maar in de gebruikersvoorwaarden van WhatsApp zou staan dat de app niet mag worden gebruikt voor koude acquisitie.

Google hoeft artikel over huurmoord niet te verwijderen

Afbeeldingen van Google gebruiken voor je eigen website? Zo doe je dat