Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

Waarom Facebooks cookiebeleid zo omstreden is

Door een account aan te maken ga je akkoord met Facebooks cookiebeleid; maar ook als je niet geregistreerd bent maar wel de website bezoekt plaatst Facebook ongevraagd cookies. Hoe zit dat precies en wanneer mag een website cookies plaatsten?

Een cookie is volgens Wikipedia "een hoeveelheid data die een server naar de browser stuurt met de bedoeling dat deze opgeslagen wordt en bij een volgend bezoek weer naar de server teruggestuurd wordt." Op deze manier kan de server de browser opnieuw herkennen en kan het surfgedrag van de gebruiker worden bijgehouden. Facebook gebruikt cookies onder andere om advertenties te tonen aan mensen die eerder de website van een bedrijf hebben bezocht, producten van het bedrijf hebben gekocht of de apps van het bedrijf hebben gebruikt. Ook worden cookies gebruikt om accounts, gegevens en Facebook-services veilig te houden, en om spam en phishingaanvallen te bestrijden.

Artikel 11.7a van de Telecommunicatiewet bepaalt wanneer cookies mogen worden geplaatst. In dit artikel staat dat het via een elektronisch communicatienetwerk opslaan van of toegang verkrijgen tot informatie in de randapparatuur van een gebruiker, alleen toegestaan is wanneer de betrokken gebruiker duidelijk geïnformeerd wordt over de doeleinden waarvoor deze informatie wordt gebruikt en deze persoon daarvoor toestemming heeft verleend. Voor cookies die geen of weinig inbreuk op je privacy maken, is geen toestemming nodig. Analytische cookies worden bijvoorbeeld gebruikt om bezoekersstatistieken bij de houten, en functionele cookies zijn nodig om een dienst of webshop te laten functioneren.

Voor het plaatsen van tracking cookies, wat Facebook doet, is altijd toestemming nodig. Tracking cookies houden individueel surfgedrag bij en stellen aan de hand daarvan een profiel op om zo gericht te kunnen adverteren. Wanneer je bij Facebook een account aanmaakt ga je akkoord met hun voorwaarden en bevestig je dat je hun gegevensbeleid hebt gelezen, inclusief het cookiebeleid van Facebook. Gebruikers met een account hebben dus bij het registreren toestemming gegeven voor het plaatsen van tracking cookies. Maar Facebook plaatst ook cookies bij mensen die zonder account de website bezoeken, zonder dat zij hiervoor toestemming hebben gegeven. Volgens Facebook is dit om het platform veilig te houden, en niet om gericht te adverteren.

Deze kwestie is onderwerp van een procedure die nu in België loopt en is aangespannen door de Belgische Privacycommissie. In november vorig jaar werd de Privacycommissie in eerste aanleg in het gelijk gesteld: volgens de Brusselse rechtbank moet Facebook voor het plaatsen van datr-cookies uitdrukkelijk toestemming vragen en uitleg geven aan internetgebruikers die zonder account de website bezoeken. Niet alleen het plaatsen van cookies, maar ook het inzamelen van de aan de hand van die cookies verkregen persoonsgegevens is in strijd met de Belgische privacywet. Facebook is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan en onlangs nog had het Brusselse hof van beroep zich onbevoegd verklaard, waardoor Facebook vooralsnog door kan gaan met het plaatsen van cookies.

De bodemprocedure wordt in oktober 2017 door de Brusselse rechtbank behandeld. Als Facebook de procedure verliest en dus moet stoppen met het plaatsen van tracking cookies bij mensen die niet lid zijn, zal dit verbod alleen in België gelden. Maar omdat Facebooks cookiebeleid ook in andere landen omstreden is zal de uitspraak buiten de Belgische grenzen van veel betekenis zijn.

Kort: YouTubers aangeklaagd voor het maken van reclame voor eigen goksite

Kort: Facebook mag doorgaan met ongevraagd plaatsen van cookies