Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

Kort: Tinder zou privacy van gebruikers schenden

Volgens Belgische politicus en Europarlementariër Marc Tarabella zou Tinder Europese privacyregels schenden door gebruikers niet op de juiste manier te informeren over de toegang die de dating app heeft tot hun gegevens. Niet duidelijk is hoeveel persoonlijke gegevens van iedere gebruiker worden verzameld en Tarabella wil dan ook een onderzoek instellen naar de praktijken van Tinder. Tinder meent de aantijgingen serieus te nemen.

Fotografe eist 1 miljard dollar van Getty

De Amerikaanse fotografe Carol Highsmith eist van Getty Images een vergoeding van 1 miljard dollar nadat ze zelf van het stockfotobureau een rekening toegestuurd had gekregen. Getty zou al jaren zonder toestemming van Highsmith op grote schaal geld hebben verdient aan haar foto's. Het zou gaan om een collectie die de fotografe aan de US Library of Conress had geschonken en stond het iedereen vrij de foto's zonder kosten te gebruiken. Getty werd gesnapt nadat zij bij Highsmith 120 dollar in rekening brachten voor het gebruik van een foto op haar website. De rekening werd snel ingetrokken toen de foto van de fotografe zelf bleek te zijn. Highsmith liet het er niet bij zitten en ging op onderzoek uit, en ontdekte zo dat Getty geld verdiende met haar gratis foto's. De vergoeding van 1 miljard dollar zou erop zijn gebaseerd dat Getty voor 18.000 foto's geld zou hebben ontvangen.

 

 

Gemeentesite Ede lekte persoonsgegevens

De persoonsgegevens van zo'n 1.700 gebruikers van de gemeentesite van Ede zijn toegankelijk geweest door een beveiligingslek. Het lek heeft zich plaatsgevonden in een database die is gekoppeld aan een contactformulier, waardoor toegang kon worden verkregen tot honderden e-mailadressen en namen. Mogelijk hebben sommige gebruikers ook hun burgerservicenummer ingevuld. Het gaat om gegevens die zijn opgeslagen vanaf januari 2015. Het lek is inmiddels gedicht.

Duitse rechter: file-sharing websites kunnen aansprakelijk gesteld worden

De Duitse rechter heeft in een vonnis geoordeeld dat file-sharing diensten die illegaal auteursrechtelijk beschermde muziek, films en televisieprogramma's verspreiden, aansprakelijk zijn voor de schade die door de rechthebbenden wordt geleden. De procedure was aangespannen door GEMA, een Duitse belangenbehartiger, tegen file-sharing dienst Uploaded.net, in handen van het Zwitserse techbedrijf Cyando AG. Het gaat om websites wiens verdienmodel is gebaseerd op schending van auteursrecht en die niets ondernemen tegen de verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Het vonnis is niet juridisch bindend, maar kan wel verstrekkende gevolgen hebben.

 

 

Kort: Reddit weigert persoon achter gelekte single te onthullen

Linken naar of embedden van auteursrechtelijk beschermd materiaal: wat wel/niet mag