Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

WhatsApp gaat jouw gegevens met Facebook delen en dit is wat je daartegen kan doen

Afgelopen donderdag maakte WhatsApp zijn nieuwe privacybeleid bekend. De chat-app komt zoals verwacht met een dienst waarmee bedrijven in contact kunnen komen met klanten. Maar daar blijft het niet bij: WhatsApp is sinds 2014 in handen van Facebook en zal vanaf nu toch echt meer informatie van gebruikers met het socialmediaplatform gaan delen. Gelukkig kan je daar wat tegen doen.

WhatsApp wil het voor bedrijven makkelijker maken om via de app met klanten te communiceren. Eerder al werd deze dienst door de Nederlandse onderneming Watermelon aangeboden, maar omdat Facebook (als moederbedrijf van WhatsApp) met een rechtszaak dreigde heeft de Utrechtse startup eind vorige maand voor een faillissement gekozen. WhatsApp wil deze nieuwe functie de komende maanden gaan testen, maar zal eerst de voorwaarden en het privacybeleid daarop aanpassen.

Daarnaast wil WhatsApp met de aanpassing benadrukken dat berichten door middel van end-to-end encryptie worden verzonden. Wanneer mensen gebruikmaken van de laatste versie van WhatsApp worden de berichten automatisch versleuteld. Niemand anders zal de berichten kunnen lezen, Facebook niet maar ook WhatsApp zelf niet. Daarnaast wordt jouw telefoonnummer niet verkocht, gedeeld of gegeven aan adverteerders, en zal het niet worden gedeeld met anderen, ook niet op Facebook.

Hoewel jouw telefoonnummer niet zal worden gedeeld op Facebook, zal het wel worden gedeeld met Facebook. WhatsApp wil zich meer gaan coördineren met Facebook om zo bijvoorbeeld gebruikersstatistieken bij te houden en om spam tegen te gaan. Het telefoonnummer van gebruikers met een Facebook-account zal worden gekoppeld met de systemen van Facebook zodat betere vriendsuggesties gedaan kunnen worden en relevanter geadverteerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan advertenties van bedrijven waarmee je al eerder contact hebt gehad.

Maar niet alleen je telefoonnummer zal met Facebook worden gedeeld. WhatsApp heeft het over het delen van bepaalde informatie, wat ze in staat zal stellen om meer te coördineren. Wat onder 'bepaalde informatie' moet worden verstaan, wordt niet gepreciseerd, maar dit omvat in ieder geval je accountinformatie. Accountinformatie is naast je telefoonnummer ook je profielnaam en -foto, online status, de 'Laatst gezien'-status en leesbewijzen. WhatsApp belooft dat alles wat je via de app deelt, zoals berichten en foto's, niet zal worden gedeeld op Facebook. Dit betekent dat bepaalde informatie wel zal worden gedeeld met Facebook, maar deze informatie zal niet zichtbaar zijn voor andere gebruikers van Facebook.

WhatsApp biedt je de mogelijkheid om je accountinformatie niet te delen met Facebook. Dit gaat door middel van een opt-out: gebruikers die hebben ingestemd met de nieuwe voorwaarden hebben 30 dagen de tijd om ervoor te kiezen hun gegevens niet te delen. Die keuze maak je via Instellingen > Account > Deel mijn accountinformatie in de app. Dit kan je ook doen voordat je akkoord gaat door op 'Lees' te klikken wanneer jou wordt gevraagd in te stemmen met de aangepaste voorwaarden. Onderin het scherm kan je vervolgens er voor zorgen dat de optie om je gegevens met Facebook te delen niet aangevinkt is. Maar ook als je voor de opt-out hebt gekozen zal Facebook jouw informatie ontvangen en gebruiken voor andere doeleinden, zoals het verbeteren van de infrastructuur- en afleveringssystemen, het onderzoeken hoe de diensten worden gebruikt, het beveiligen van systemen en het bestrijden van spam, misbruik of schendingen.

De Britse privacytoezichthouder, de Information Commission's Office (ICO), liet de dag na de aankondiging van de nieuwe voorwaarden weten in de gaten te zullen houden hoe WhatsApp gegevens met Facebook deelt. De ICO kan het delen van gegevens niet zomaar tegenhouden, maar WhatsApp moet zich wel aan de privacywetgeving houden.

Kort: Duitsland en Frankrijk gaan encryptie omzeilen

Kort: Reddit weigert persoon achter gelekte single te onthullen