Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

Kort: Duitsland en Frankrijk gaan encryptie omzeilen

WhatsApp, Telegram en iMessage moeten van de Duitse en Franse overheid meewerken aan het leesbaar maken van berichten voor onder andere de geheime dienst en de politie. De ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen vinden dat de Europese Commissie met een voorstel moet komen om alle chat-apps daartoe te verplichten, ook die van buiten de EU. Deze maatregelen zouden nodig zijn in de strijd tegen terrorisme omdat daarbij gebruik zou worden gemaakt van versleutelde chat-apps. Daarnaast wil Frankrijk Europese regels tegen het posten van terroristische content op social media en zouden binnen de EU meer biometrische paspoorten uitgegeven moeten worden.

Ook België pakt terrorisme aan via internet

België gaat 22 miljoen euro investeren in een systeem waarmee op websites en social media automatisch terreurdreigingen kunnen worden gesignaleerd. De Belgische militaire inlichtingendienst, de federale politie en de Belgische geheime dienst gaan binnen twee jaar gebruik maken van dit systeem. Nu verloopt het opsporen van verdachte uitlatingen op internet nog grotendeels handmatig. Het plan is tot stand gekomen na hevige kritiek op de Belgische inlichtingendiensten na de aanslagen in Parijs en Brussel.

GeenStijl hoeft verkeerde naam bij filmpje niet te rectificeren

GeenStijl hoeft het filmpje met de titel "Bestuursadviseur Van Aartsen filmt arrestatie" niet te rectificeren. Dat heeft de voorzieningenrechter in kort geding bepaald. De procedure was aangespannen door de Gemeente Den Haag omdat de vrouw in het filmpje niet de bestuursadviseur van Van Aartsen zou zijn. Volgens de rechter blijkt uit het filmpje inderdaad niet dat het om de bestuursadviseur zou gaan, maar het commentaar van GeenStijl heeft een satirisch karakter en een spottende toon en geeft globaal weer wat feitelijk in het filmpje is te zien. De kop van een item mag sensationeel, ongenuanceerd en kernachtig zijn om de aandacht van lezers te trekken. Bovendien heeft de gemeente via een persbericht een weerwoord gegeven en is dit door GeenStijl geretweet.

Overheid komt met meer manieren om in te loggen

De Nederlandse overheid komt met nieuwe manieren waarop ingelogd kan worden op online overheidsdiensten, bijvoorbeeld met de inloggegevens van internetbankieren en een online rijbewijs. Dit heeft minister Blok van Binnenlandse Zaken afgelopen donderdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Momenteel kan bij de Belastingdienst en de gemeentes alleen ingelogd worden met DigiD, maar dit systeem zou verouderd en niet meer veilig zijn. DigiD zal worden vernieuwd, maar er komen ook alternatieven. Zo wordt er gewerkt aan Indensys, een systeem waarmee ook de private sector burgers kan identificeren, bijvoorbeeld bij het online kopen van alcohol. De ontwikkeling van de systemen gaat 36 miljoen euro kosten. In 2018 worden de veranderingen doorgevoerd.

Google en Facebook moeten betalen voor het delen van artikelen

De Europese Commissie wil de rechten van auteurs en uitgevers versterken door digitale platforms zoals Google en Facebook te laten betalen voor het gebruiken van hun content. De voorgestelde Europese regels moeten de teruglopende inkomsten van de traditionele mediabedrijven tegengaan. Zij zouden geen eerlijkere positie hebben omdat digitale ondernemingen over een sterkere onderhandelingspositie beschikken. Bovendien halen Google en Facebook geld binnen met online advertenties, terwijl uitgevers hier niet van profiteren. De Europese Commissie wil uitgevers daarom het exclusieve recht geven om hun content digitaal te publiceren, wat betekent dat Google Nieuws zal moeten betalen voor het tonen van uittreksels van artikelen. De kans is alleen klein dat uitgevers een vergoeding zullen opeisen, omdat zij veel bezoekers binnenhalen via Google Nieuws.

Kort: zware kritiek op WhatsApps privacyvoorwaarden

WhatsApp gaat jouw gegevens met Facebook delen en dit is wat je daartegen kan doen