Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

Kort: webwinkel ASOS schikt voor 20,2 miljoen pond

Kledingwebwinkel ASOS heeft voor £20,2 miljoen geschikt met een Duits en een Switsers bedrijf in een merkenrechtgeschil. Met deze deal mag ASOS sportkleding gaan verkopen, maar wel met uitzondering van fietskleding, en mag ASOS geen fysieke winkels openen in Duitsland. De merken Assos en Anson's bestonden al toen As Seen on Screen in 2002 zijn naam veranderde in ASOS.

Van der Steur bezorgd om WhatsApps privacyvoorwaarden

 

 

Minister Van der Steur heeft zijn zorgen geuit over de gewijzigde privacyvoorwaarden van WhatsApp, dat gebruikersinformatie met Facebook is gaan delen. Het delen van gegevens met Facebook kan worden tegengehouden door de privacy-instellingen te veranderen, maar Van der Steur is bang dat weinig mensen dat zullen doen. Hij denkt dat veel gebruikers niet beseffen wat ze doen wanneer zij akkoord gaan met de vernieuwde voorwaarden. Tegelijk zegt hij ook dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben, en dat de boodschap van de regering is dat iedereen zorgvuldig moet omgaan met social media.

Warner Brothers schendt eigen auteursrechten

Volgens Warner Brothers worden hun auteursrechten geschonden door websites van Warner Brothers zelf. De film- en televisieproducent wil dan ook dat Google de websites onvindbaar maakt. Het zou gaan om vrijwel onbekende websites die het mogelijk zouden maken om illegaal toegang te verkrijgen tot populaire films van het bedrijf, waaronder The Dark Knight en The Matrix. Warner Brothers geven zichzelf de schuld van het lek: door een bug in hun zoekproces werden de websites per ongeluk online gezet.

3400 meldingen van datalekken

Sinds de invoering van de meldplicht datalekken zijn er bij de Autoriteit Persoonsgegevens 3400 meldingen gedaan. De meldplicht datalekken geldt sinds dit jaar voor instanties die persoonsgegevens verwerken, en dat zijn er in Nederland zo'n 135.00. Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, noemt 3400 meldingen dan ook weinig.

Kort: AIVD wil encryptie beperken

HvJ: GeenStijl mocht niet linken naar gelekte naaktfoto's van Britt Dekker