Legally Blogged is een blog voor iedereen die wil weten wat zijn of haar rechten op het internet zijn en welke juridische ontwikkelingen er nu spelen. Op een begrijpelijke maar juridisch onderbouwde manier worden onderwerpen behandeld die voor internetgebruikers relevant zijn, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting en informatietechnologie.

 

Kort: Google moet recht om vergeten te worden ruimer toepassen

Google moet de zoekresultaten die betrekking hebben op een strafrechtelijk veroordeelde man niet alleen verwijderen van Google.nl, maar ook van alle andere versies van Google Search. Omdat internetgebruikers vanuit Nederland door Google standaard worden verbonden met de Nederlandse versie van Google Search, zou de veroordeelde volgens Google geen belang hebben bij een verwijdering van zoekresultaten met een ruimere toepassing. De rechtbank Overijssel ging hier niet in mee. Ook het verweer dat de Nederlandse rechter geen rechtsmacht zou hebben om een uitspraak te doen over een verzoek tot verwijdering van informatie van buitenlandse versies van Google Search, zoals Google.com, werd door de rechtbank gepasseerd. Een gebruiker van Google kan namelijk ook in Nederland gebruik maken van Google.com en de Wet bescherming persoonsgegevens is in dat geval ook van toepassing, gezien gebruik wordt gemaakt van zich in Nederland bevindende geautomatiseerde middelen. Lees hier meer over het recht om vergeten te worden.

Duitse consumentenorganisatie klaagt WhatsApp aan

De Duitse consumentenorganisatie Verbraucherzentrale Bundesverband (VZBV) klaagt WhatsApp aan voor het delen van gebruikersgegevens met Facebook, die de chatdienst in 2014 over heeft genomen. Facebook beloofde bij de overname de gegevens van de twee diensten niet met elkaar te zullen koppelen, maar besloot dit afgelopen jaar toch te doen om zo reclame verder te personaliseren. Verschillende Europese privacyautoriteiten uitten hun kritiek, waarna WhatsApp besloot in Europa voorlopig geen gegevens met Facebook te delen. VZBV eist nu dat ook eerder gedeelde gegevens worden verwijderd en dat wordt afgezien van het delen van gegevens in de toekomst.

Facebookpagina "Live Bioscoop" verboden

Een Facebookpagina onder de naam "Live Bioscoop", waarop gratis films werden vertoond en zo auteursrechtinbreuk werd gepleegd, is door de rechter in een ex parte procedure verboden. De anonieme beheerder van de pagina verdiende geld door middel van donaties en het verkopen van advertentieruimte op de pagina. De identiteit van de beheerder is door BREIN achterhaald en er is voor €7.500 euro een schikking getroffen.

Kort: toezichthouders waarschuwen StemWijzer.nl

Kort: Google linkt surfgedrag met persoonsgegevens